28 augusti 2014

DIY som bokstavligen växer en ur händerna.Fabriken har tema DIY idag. Ganska snart tänker jag att vår trädgård med uteplatserna och glashuset är vårt bästa DIY. Vi byggde huset år 2000 och från den punkten har mycket skett runt huset. Med tiden har vi skapat en oas som jag uppskattar oerhört mycket. Här kommer en liten kavalkad av bilder som jag tagit mer eller mindre hastigt med mobilkameran under den här säsongen och några tankar runt trädgården. Mer finns att läsa under trädgårdsetiketterna om någon är nyfiken!
I februari flyttar vi ut i glashuset om solen vill oss väl. Med jackor och varma koppar, solen på näsan, och allt känns möjligt.
Äppelblommen regnar som snö, och det är lika vackert varje år. Gillar känslan mot de japanska lönnarna och markteglet.

Det finns ett sorts ramverk i trädgården som allt utgår ifrån: Glashuset med terassen nedanför, pergolan längs garaget, staket längs med gatan och gångarna som efter några år hittade sina naturliga vägar. Utifrån det har jag byggt på med rabatter både med blommor, buskar och klätterväxter. Klätterväxter är bland det roligaste att skapa med för de ger det där lilla extra: En ros eller en klematis som växer upp i ett träd. En klematis som slingrar sig över kattkloten längs med gången bredvid huset. Klätterställningar i rabatterna för att få höjd och variation. Planteringarna syftar ofta till att skapa någon sorts rum i trädgården, eller till att bidra till insynsskydd.

Rosor. Helst hur många som helst. 


 I somras byggde mannen en ny bit pergola bakom garaget för att vi ska få ett soligt hörn i lä på våren. När växterna skulle ner i jorden tog det stopp nästan på en gång med stora stenblock dolda under markytan. Då blev snabbt två lådor hopsnickrade liknande äppellådor men utan botten. De är klädda med säckväv och liggunderlag inuti för att hålla jord på plats och isolera en smula mot vinterkylan. En del jobb återstår men det får ta sin tid.
Bor man inte vid havet får man skaffa vattenblänk på annat sätt!
Det är ett spännande projekt som bokstavligen växer en ur händerna. Det blir sällan som man tänkt. Ibland bättre, ibland sämre. Som livet liksom.

Mer DIY-inspiration finns så klart på Fabriken idag!2 kommentarer:

Helén i Vilrummet sa...

Inget dåligt DIY-projekt! Fint!
Kram Helén

Petra / Popetotrora sa...

DIY på bästa, vackraste sätt! :)