1 oktober 2012

att bygga ett glashus.
På begäran från flera håll kommer här ett inlägg om vårt glashus - som vi kallar det. Det är ett Classicumväxthus av modell Arcadia 3,05 x 6,0 m. Efter att vi byggde huset -00 funderade vi hit och dit hur vi på bästa sätt skulle ordna en uteplats med någon sorts tak. Tror vi har suttit på nästan varenda kvadratmeter av tomten och grubblat. Inget verkade riktigt bra - alltid var det något det föll på. Troligen är vi kräsna :) Till slut dök det -06 upp en liljeholmens: Ett väggmonterat växthus med aluminiumprofiler och en marktegelterass ett trappsteg ner som breder ut sig under äppelträden. Inget underhåll på själva uterummet förutom att tvätta fönstren, och massor av ljus.
Mannen grävde ur till frostfritt. Markduk, markisolering, avgrusning, gjutrör färdiga att gjuta i när växthuset väl står på plats. - Man monterar det genom att skruva fast det i väggen och ställer det direkt på markteglet och gjuter sedan fast plintjärnen i de färdiga gjuthålen när allt står på rätt ställe. Genialiskt faktiskt.
Det som också är viktigt att tänka på är att se till att få möjlighet att lufta igenom det varma dagar. Vi har vårt i söderläge men med lite skugga av tre äppelträd. Vi valde att ha dubbla skjutdörrar på båda gavlarna och fyra takluckor för att kunna blåsa igenom ordentligt och det behövs.
Och nu? Nu tycker vi att det är det bästa på hela huset. Om man höftar tror jag att det kostade oss ungefär 60 000 kr att bygga och det är värt varenda öre. En regnig sommar sitter vi där i sommarljuset och känner att vi sitter utomhus. Att kunna få sommarljuset på näsan fast vädret inte vill som jag vill är en gåva och något jag verkligen mår bra av. Sena kvällar med ljuslyktor överallt och stjärnorna ovanför våra huvuden stavas på ett lite kortare sätt lyx.

Hoppas ni fått ert lystmäte som undrat en smula. Annars fråga på, så ska jag försöka svara... :)
För mig är det här med glas från golv till tak OCH hela taket det som ger utomhuskänslan. Att inte behöva måla, jo det gillar jag också. Men man behöver en bra skuggväv i taket för att överleva högsommarvärmen... Vanligt tyg blir trasor på en sommar. Den man köper av Classicum är ett specialtyg som reflekterar 40 % av strålningen från solen och håller också inne värme på kvällen när det blir kyligt ute.


Och i somras flyttade dimman in. Äntligen.

13 kommentarer:

a piece of happiness sa...

Jättefint verkligen.
Hoppas få sitta på den altanen en vacker dag :-)
Inte dyrt heller. Jag trodde det skulle vara mycket dyrare.

Det ser mörkgrönt ut, är det det eller reflekteras det gröna i stålet.

MammaElva sa...

Wow vad fint! Vill så gärna ha ett jag med!

Dagar av lycka sa...

Åh du, jag kan tro att ni njuter av ett sådant underbart rum. Det verkar verkligen superhärligt! Blir lite avis faktiskt ;)

Kram
/Anna

Beatriz sa...

Så underbart vackert ni har det!!! //Bea

en matsked grejer sa...

Ja, kom hit!!! Det är mörkgrönt. Vi velade lite men är jättenöjda med färgen så här i efterhand. Den passar mot trädgården utanför :)

en matsked grejer sa...

Tack :)

en matsked grejer sa...

Tackelitack Anna!

en matsked grejer sa...

Du är ju så rar Bea :)

Yosofine sa...

Åhh gud så fint! Nu blir jag sugen på något liknande!:D

Kram

Villavägen 3 sa...

Vi ska bygga ett orangeri till våren och detta blir min absolut största inspirationskälla. SÅ FINT!! Jag blir helt galen på att det fortfarande är vinter och flera veckor kvar tills vi kan sätta igång. Så länge får jag detaljstudera dina bilder...jag ska till och med plantera samma blommor som du plockat in för att försöka komma åt samma känsla:)

Anka sa...

Hej vilket fint växthus ni har. Har en liten fråga. Vad är det för slags marktegel ni har i växthuset? Skall själv bygga ett växthus i vår och är på jakt efter ett bra och snyggt golv./Anka

en matsked grejer sa...

Iiiiih, det vet jag inte- Äkta marktegel och inte betong, inte speciellt mkt glaserat, köpt begagnat, växer massor av mossa på eländet eftersom det är skuggigt och därmed aldrig torkar upp ordentligt. Mitt råd: Om ej steksol: Köp glaserat äkta marktegel! /Cecilia

en matsked grejer sa...

Villavägen: Skrev ju en liten rad härom dagen som cybermonstren verkar ha trollat bort: TACK för rara ord!