22 januari 2014

lammrack med vänner från Provence. Cecilianskt IV.Om någon missat de inledande inläggen så var upplägget så här - en kväll, fyra vid bordet, tio smaker. Länkar till de tidigare inläggen finns längst ner. Här kommer smak sju och åtta:


Lammrack med basilikasås & Ratatouille Gratin

Lammrack med basilikasås

Ugnen 175 grader.
En kruka basilika finhackas med några vitlöksklyftor. Blanda med 0,5 dl olivolja, salt och svartpeppar tills du är nöjd med smaken. Gnid hälften på de två lammracken. Bryn köttet i smör till fin färg i en panna. Stek klart i ugnen till önskad stekningsgrad. 10-15 min ger rejält rött inuti. Längre för rosa… Skär i skivor, ringla över basilikasåsen.


Ratatouille Gratin

Ugnen 200 grader
Det här är en ratatouille som ugnsbakas istället för steks. Man kan skära stora skivor och lägga i snygga mönster eller i bitar och hälla ner i formen. Jag tycker det blir lättjobbat med bitar som jag häller allt eftersom i en stor plastpåse där jag redan blandat olivolja, svartpeppar, salt, blandade färska kryddor (t ex basilika, persilja, timjan). Då kan man skaka runt påsen tills alla grönsaksbitar fått sin del av olivoljan och kryddorna så ingen del blir osalt och trist.

En rejäl form:
1 squash
1 aubergine
1-2 röda paprikor
4 tomater
1 rödlök
0,5 dl olivolja
Några vitlöksklyftor
1-2 msk färska kryddor, tänk Provence ;)
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar

Strö över minst 1 dl parmesan eller nån annan ost med fart i som du gillar, Västerbotten kanske?
Gratinera i ca 30 min.
Jag serverade i minigrytor från Le Creuset- en smula opraktiskt kanske, men lite kul. Man skulle också kunna portionsgratinera i småformar så att alla vid bordet får varsin liten form på tallriken.

Smak nummer åtta är en toast på surdegsbröd med oxfilé och andra smarrigheter. Det är en behändig lyxmacka som man fixar snabbt som vinden. Snabbt och gott - det är min melodi :)


Foto: Anja H

Lyxig oxfilétoast på surdegsbröd

Oxfilén skivas och steks eller grillas. Smaksätts efter behag! Skivor av surdegsbröd/baguette gnuggas med en vitlökspress medans man pressar ut vitlöken. Pensla med olivolja. Peppra. Lägg på skivor av mozzarella och klipp soltorkade tomater i strimlor över skivorna. Lägg på oxfiléskivor eller -strimlor på toasten och skjuts in i ugnen (175 grader) tills osten börjar smälta och det hela är lagom varmt.

Det här kan ju varieras som man vill. Vi har ofta gjort dem med strimlade grillköttsrester av fläskfilé eller entrecote. Ett smärre berg av kött på mackorna om man vill ha mer stadig mat och några strimlor om det bara fanns lite rester. Gott att komplettera med knaperstekt bacon. Byt osten mot Brie eller chèvre eller nån smarrig mögelost…Samtliga inlägg om avsmakningsmenyn: