1 mars 2015

lyxig toast med rejäl finsallad.



Hoppsan, det blev en lång bloggpaus. Så kan det bli! Det har rasslat lite i köket senaste veckan och med det uppstod en lust att få ut nått här igen. Suget har orienterat sig åt grönsakshållet - hör och häpna - och just nu mixtrar jag med olika gröna tillbehör för att ersätta de mer klassiska potatis/ris/pasta som jag blir rätt trött på. Chansen finns att det blir ett lite återkommande tema här framöver. Vi får se!




Söndagsmiddag ska ju bara smaka bra. Basta. Kylskåpet erbjöd grillat finkött från igår, en massa grönsaker och lite annat smått och gott. Att trolla ihop nått med rester gillar jag - tycker det passar bra med hela tanken om ekologiskt, återvinning och att vara rädd om jordens resurser och det jag har.

Lyxig oxfilétoast med mozzarella och svampstuvning
alternativt grillad paprika

Toast med kött på är en superfavorit här hemma. Blir lite mer mat än en vanlig varm macka.

Pensla brödskivorna med olivolja.
Mozzarella i tunna strimlor
Svartpeppra
Grillat kött i strimlor (perfekt att ha i frysen när det blir nån liten rest över efter en måltid)
Svampstuvning, här champinjoner, annars kastanjechampinjoner, trattisar eller vad du har. Gör den med grädde, men det ska vara mest svamp och bara lite grädde som håller ihop det hela.
In i ungen några minuter tills de ser färdiga ut!

Alternativt:
Grillad paprika - testade att lägga på grillad paprika istället. Man kan gärna ösa på lite mer mozzarella uppepå för att få en saftigare macka.




Finsallad med grönkål, avokado och grillad paprika

Sallad kan vara hur trist som helst om det inte finns lite godbitar i den som kontrasterar
och lyfter smakintrycken. Gärna både salt och sött!

Några paprikor/spetspaprikor - Pensla med olivolja. Grillas i ugnen typ 20 min. Dra av skalet, strö på flingsalt och dra nått varv med svartpepparkvarnen. Strimla sedan de små godingarna!

Salladen:
Grönkål
Spetskål
Rosésallad
Haricotes vertes, lättkokta, halvljumna - fantastisk bas i sallader!
Sugar snaps/skärbönor - så mycket snyggare om man skär dem snett :)
Avokado
Kalamataoliver
Strimlad grillad paprika
Salladslök - lite strimlad
Egentligen hade jag tänkt hälla i lite smulad fetaost -sälta - men den hade någon ätit upp, hoppsan!

Olivolja/balsamvinäger eller någon dressing du gillar, flingsalt och svartpeppar.

Majskolvarna penslades med kryddig grilloja, svartpeppar och flingsalt och fick gona i ugnen en stund. Skär upp i lämpliga ätbitar! -Bra sätt att få barn att äta grönsaker...



Inga kommentarer: