12 mars 2015

världens bästa chili.
Mannen snubblade över ett recept som utsetts till världens bästa chiligryta. Artikeln där det publicerades på 80-talet är Expressens mest efterfrågade någonsin. I alla fall gick mannen igång på att testa det och skred till verket. Vi gjorde temahelg av det hela med avsmakning av chiligrytan tillsammans med våra grabbar och en av deras kompisar, testade Sias Jalapeno/Persikoglass och drack varm choklad med chili i.

Själva grytan smakade fint! Hett som bara den, snytpapper och några tårar blev det, men fullt ätbart! Har ledig dag inför helgjobb idag och mannen har flunsan - vad passar bättre än att göra en ny chiligryta för att rensa skrotet ur kroppen på honom och hålla mig pigg?

Ett varningens ord är på sin plats: Använd handskar när du skär chilin - annars avlider man när man tar ur linserna eller råkar vidröra någon annan känslig del av kroppen.

Idag testar vi att förenkla receptet: Struntade i att bryna köttbitarna, hällde vitlökshacket direkt i istället för att fräsa i olja. Dessutom ska vi prova att runda av med mörk choklad på slutet vilket enligt många av kommentarerna på romrom.se är att rekommendera! Skriver en kommentar här i kväll hur det blev med förändringarna!Världens bästa chili - bönor är förbjudna!

2,5 kg högrev skuret i 2-3 cm bitar
5 vitlöksklyftor
1,2-1,5 liter ljus öl
2,5 dl mörk oxbuljong (ej fond)

2(-3) anco-chili
(1-)2 chipotlepeppar
2 jalapeno
1(-2) piri piri, även kallad birdseye-chili
1,2 dl chilipulver
Valfritt: 1 habanero - vi hoppade över den

1 msk oregano
1 msk spikummin
1 msk malda korianderfrön
salt - lite grann

0,5 msk socker - vi använde honung istället och större mängd
0,5 dl mjöl eller majsmjöl att reda av med om man tycker att det behövs på slutet

Koka de torkade chilifrukterna en stund så de mjuknar. Rensa bort stjälkar och frön.
Alltså - akta dig! Handskar på!

Fräs vitlöken mjuk i en gryta, dra av, lägg i köttbitarna. Häll i övriga ingredienser. Rör ofta så det inte bränns i botten. Låt koka utan lock tills köttet fallit sönder. Sex timmar är ett riktmärke. Smaka för i allsina dar inte av det förrän på slutet om du vill överleva. Hettan avtar nämligen mot slutet till ätbar nivå. Red av med majsmjöl på slutet om den är för lös i konsistensen.


Serveras med:
Naturella majschips
Gräddfil eller crème fraîche - generöst av detta då fettet mildrar styrkan i chilin
Riven ost av mild karaktär
Gul lök, hackad
Gärna en grön sallad

Om det blir för starkt - drick mjölk eller yoghurt, eller ät bröd. Vatten är som bensin på brasan. Första gången jag smakade grytan drack jag en Gnarley's Head till (rött vin) vilket passade utmärkt.Originalet - från journalisten hemsida med storyn runt receptets ursprung.
En hemmaköksanpassad variant med mängder av intressanta kommentarer!

Inga kommentarer: