Hade gett mig katten på att marinera räkor i helgen. Första tanken var att grilla dem grillfanatiker som vi är, men det blev grillat i ugnen i alla fall. Hittade två recept som lockade -lika bra att göra båda så kanske nått av dem är gott i alla fall... Jamie Oliver bidrog med de kryddiga i ugnen:
Rejäl skvätt olivolja i botten på ugnssäker form
Salt o peppar
Färsk timjan
Cayennepeppar
Chili 1/2 färsk eller flakes
Vitlökslyftor krossade med skalet på
Lite pressad citron
Han hade färska råa räkor, jag tog typ scampi med skalet kvar på stjärten
Citronhalvan ska med in i ugnen för att grillas till och sedan klämmas över räkorna -blir annan smak när den är grillad...
Liten smörklick
Rör runt hela sörjan
4-5 min i ugnen under grillen, kolla till, rör runt, totalt ca 8 min
Heta, fantastiska, blev tårögd både av chilihetta och lycka för att de var så goda!
Nästa recept följde jag inte heller. Jag är väldigt bra på att inte följa recept, men det brukar ordna sig ändå...
Heta sötsura räkor
500 g räkor m skal -jag tog mindre, men scampi utan skal :)
1/2 dl olivolja
1/2 dl sweetchilisås
1 urkärnad chili /chiliflakes
en skvätt tabasco
1 msk pressad lime
1 pressad vitlöksklyfta
Dessutom tärnade jag i lite bitar färsk parmesan, vilket var en toppenidé!
Låt stå kallt i minst 1 h.
Varken jag eller mannen kunde välja favorit, bara helt ense om att vi gärna hade ätit mera och flera! Jag som inte alltid är så fin av mig slickade mer eller mindre skålarna efteråt. En bit bröd för att suga upp resterna var inte heller så dumt. Kanske ska 6/6 bli räkdagen i fortsättningen?!
4 kommentarer:
Åh, det där hade man ju gärna blivit bjuden på. Mmm mums!!
Låter dö-gott!! hade ni det som förrätt eller blev man tillräckligt mätt på det för att ha det som middag?
Lättare kvällsmat, bröd till fyller ju på och sen mängden räkor så klart ;)
Åååå vad det där såg gott ut. Räkor är både gott och mysigt att äta.
Kram, Jenny
Skicka en kommentar