24 juni 2012

toppenkolatårta för latisar.



Midsommartårta ska man ha - det har mamma lärt mig :) Bakade vinnaren ur senaste Buffé - hur motstå lockelsen av en tårta utan sockerkaka med tjockt lager kolakräm, krossad daim i grädden och jordgubbar?! Ni hör ju själva, helt omöjligt!


Toppenkolatårta för latisar

Kolan:
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 gr), kokas i 2,5 h, svalna helt -gjorde jag dagen innan

Botten:
300 g digestivekex, krossas i matberedare
150 gr smör, smälts o ner i matberedaren, kör lite till
Ut i plastfolieklädd form m lös botten, ca 24 cm i diameter
Behöver stå minst 1 h i kylen

Uppepå:
1 dubbeldaim, krossas, 3/4 i grädden, resten uppepå allra sist
3 dl vispgrädde, vispas, klicka/spritsa ut
1 l jordgubbar


Lite maffigt att det är så enkelt att göra en hel konservburk full med kola. Hade jag ingen aning om.

Den var alldeles för god tyvärr så jag har ätit alldeles för mycket stillsittare som jag är mest hela tiden these days. Här med finns till och med bildbevis på det - allt elände som borde brännas i skarvarna mellan tegelstenarna men som frodas hej vilt. Elda ogräs är ett utmärkt sätt att göra av med sina aggressioner  annars - litet tips till er som inte provat...

6 kommentarer:

Dagar av lycka sa...

Mmmm,det receptet läste jag med och jag bara väntar på att få ett tillfälle att "baka" den. Verkar ju supersmarrigt jue!

kram
/Anna

Queen of Kammebornia sa...

Låter alldeles ljuvligt!

Anonym sa...

HEJ

jag gjorde också denna fantastiskt goda tårta... Det blev en succé på Buffébordet där jag firade midsommar !!

tack för att jag får följa din blogg...

// elisabeth

en matsked grejer sa...

<3

Tyg och otyg sa...

Jag håller med, den verkar grymt god och jag väntar på tillfälle att få baka den. Om du inte provat Banoffee Pie så rekommenderar jag att du bakar en sådan nästa gång (eller åtminstone när jordgubbssäsongen är över). Likadan botten som på denna tårta, likadan kolakräm över, skivade bananer ovanpå kolakrämen, ett lager vispad grädde över bananerna och så sikta kakao överst. Så sjuuukt gott det också!

Fyrskeppet sa...

Åh, den där måste jag baka snart. Fast helst när man har många gäster så inte risken är så stor att jag behöver smaska i mig allt alldeles själv ;).
Glad sommar!