29 november 2012

DIY, att fuska som inredningsfotograf.Tema i Inspirationsfabriken om inredningsfoto, tips närmare bestämt. Man kan drabbas av Janteångest för mindre! Som den svensk jag är måste jag ju så klart börja med några ord om att jag knappast anser mig kunna det här utan att mina tips mer handlar om hur jag försöker än vad jag lyckas med :) Inte heller kan jag titta på ett enda av inläggen som redan är upplagda innan jag ger mig i kast med uppgiften - då tror jag att det inte ens kommer bli nått från mig. Here we go!


Det är några saker jag främst tänker på: Ljuset vid fototillfället, perspektivet, detaljer och skärpedjup. När man fuskar i inredningsfoto som jag gör är alla dessa användbara för att få till nått hyfsat. Ljuset är ju inte så mycket att orda om, men blixten kan man bara glömma att använda - blir aldrig bra. Fast ibland är det ju frånvaron av ljus som ger effekten: Översta bilden.

Bilderna på denna lilla julgransfot skulle min man grafikern kalla urbrända. Jag gillar dem. Jag brukar fota samma sak ur flera olika vinklar för att sedan begrunda vilken som blev bäst.


 


Här gillar jag det korta skärpedjupet men ljuset... räckte inte till och jag skruvade för dåligt på rattarna för vitbalansen, fotot är för gult!
Att ändra perspektiv är ett bra sätt att dölja att man egentligen inte kan fota. Kan bli kul!
Bilderna nedan också perspektivet: Den högra blev ju liite roligare och mer intressant än den vänstra.
Linjerna i fotot är också viktiga tycker jag. Att det finns ett djup i bilden, att den tar vägen någonstans. Motiv tagna rakt framifrån blir sällan bra bilder när jag fotar. Jag brukar också tänka på om det är balans i motivet: Att det inte blir för mycket åt vänster/höger eller uppåt/nedåt.
Om man inte är nöjd med de större översiktsbilderna kan man alltid hitta nån kul detalj att få till det kring :) Några andra tankar kring detaljer är att man försöker plocka undan sånt som bara ser stökigt ut och att den där lilla detaljen med horisontlinjen är bra att ha i tanken. Tråkigt när hela fotot lutar...
Och om motivet är för trist kan man alltid pimpa det lite. Här är en bild från ett Fabrikentema om golv. Bilden utan hund och snyggskor hade ju inte varit densamma...

Pust, jag klarade det! Ett helt inlägg om inredningsfoto har jag fuskat mig igenom! Tips från de lite mer proffsiga hittar man så klart på Fabriken!

12 kommentarer:

Dagar av lycka sa...

Hahaha, nää, inte fuskat! Du är ju grym jue!

:)

Kram Anna

MammaElva sa...

Nä, det var ju en massa bra tips!

Johanna / Fru form o fix sa...

Inget fusk alls! Alla tips är värdefulla!

Pia Gustafsson sa...

Härliga tips och sååå sanna. Kraaam pia

Helena- Mormorsglamour sa...

Du klarade det alldeles galant och med mycket väl godkänt. Bra tips helt enkelt!
Tokdiggar detta tema på fabriken för man får så många bra tips.
Kram
Helena

Anna sa...

Finfina tips! Tack för att du delar med dig!

AE sa...

Oj vilka bra tips - nu fick jag en helt annan tanke när det gäller mina egna bilder (som bara är såååå trista när jag sett hur man KAN göra).
Kul det där med olika teman - du klarar dig superbra som inredningsfotograf!!!
Kram och ha en go helg!

Hjem Kära Hjem/ Anna sa...

Kanon bra tips!! Snor allihop c",)

Ser att vi anammat samma idé om tidningskorg, får plats många tidningar där!!

Ha en finfin helg, Klem Anna

inredare karin cejie sa...

Vilket underbart inlägg! Jag tycker att du "fuskar" riktigt bra. Bilden med hunden och skorna är ju kanon!

en matsked grejer sa...

*rodnar en smula* Tack fina ni!

Blockethuset sa...

Fina bilder i en fin blogg...
liten kram från mig
Carina

På landet vid havet sa...

Tycker du gör ett alldeles utmärkt inlägg om fotografering! Fin blogg, ska kika runt lite till...! :)
Mvh Mia