12 januari 2014

gudomliga parmaknyten, rillette och lite till - Cecilianskt III.




Alltså. Fotot nedan är inte i närheten av att visa hur gott det här är. När man ska smälla i sig tio olika smaker med gäster vid bordet kommer liksom fotandet på undantag trots att alla runt bordet är instagrammare, två grafiker, en fotograf och till sist undertecknad - allmänt nördig på alla möjliga sätt. Ni får ta mig på orden helt enkelt :)




Gudomliga parmaknyten

Philadelphia mixas med:
Soltorkade tomater
Vitlök pressad
Basilika eller timjan, gärna färsk
Salt & svartpeppar
Parmaskinka/serranoskinka/salami t ex Milano

Lindas in i parma/serranoskinka eller i salami. 
De här är omöjliga att tröttna på. Förrätt. Mingelmat. Buffé. Tallrik med blandade italienska delikatesser. Alla da'r i veckan. Man förstår att uppskatta att Gud uppfann smaksinnet om man säger så!



Svamppannacotta med rosmarin och parmesanflarn
Made by Mary har varit i farten igen…

Sex små glas med svamppannacotta baserad på kastanjechampinjoner strösslade med färsk rosmarin och ett parmesanflarn. Mmmm.



Rillette på fläskkött

Rillette är nått helt nytt för mig. Det är en fransk grej där man låter finheter puttra ihop i en gryta med vin och örter till nått som liknar en trådig smakbombspastej.

500 g färskt sidfläsk
500 g fläskkarré
4 vitlöksklyftor (eller fler)
1 knippe timjankvistar
1 msk finhackad timjan
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
1 krm malen muskot
1 dl vitt vin
vatten
Salt & svartpeppar
1 dl olivolja att toppa med
Grillat surdegsbröd
Cornichons

Ugnen 150 grader. Skär köttet i mindre bitar. Lägg ner alla ingredienser till och med vinet. Fyll på med vatten tills det täcker. Lock på och in i ugnen i tre timmar. Sätt sedan grytan på spisen och sjud tills köttet faller sönder, 30-40 min. Ta upp köttet med hålslev och lägg i en bunke för att svalna lite.  Ta bort kryddorna. Vispa med elvisp tills det blir en trådig massa. Späd med lite kokspad tills det känns krämigt. Salt och peppar efter behag. Hälls upp på burkar, pressa ur all luft och täck med olivoljan. Håller upp till en månad i kylen. Jag skulle rekommendera att pytsa ut det i flera mindre glasburkar för att kunna ha en åt gången i omlopp på köksbordet och låta resten stå kallt och fräscht i kylen.

Serveras på grillat surdegsbröd med cornichons (dvs inlagda minigurkor). Det här är riktigt riktigt gott. Nästa gång jag lagar det kommer jag vara lite mer generös med kryddorna. Till och med våra superkräsna barn har ätit detta flera gånger och det är det finaste av beröm.


Recepten till alla tio smakerna hamnar allt eftersom under etiketten "ätbart - avsmakningsmeny".

--------------------------------------------------------------------------------------

Samtliga inlägg om avsmakningsmenyn:





4 kommentarer:

Ingemar sa...

Kanske en av de bästa -"kom hem och ät hos oss" bjudningar man varit på. Det går inte att överträffa den här menyn på amatörnivå.

Anja sa...

Fantastiskt, på alla plan. Tack!

kristin på krickelin sa...

Gott!! Måste testa!

en matsked grejer sa...

Vilka raringar ni är! Jag säger att sällskapet slog maten, alla gånger <3